نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت چگونه است؟

تعیین درصد مشارکت در ساخت

درصد مشارکت در ساخت چیست؟ آیا می توان در تعیین این مبلغ به عرف تکیه کرد؟ چه عواملی بر محاسبه این درصد موثر است؟ نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت به چه صورت است؟ با گروه ساختمانی ایرابن همراه باشید و با تعیین درست این درصد، یک قرارداد مشارکت در ساخت اصولی و مستحکم را منعقد کنید و از بروز خسارات احتمالی جلوگیری کنید.

درصد مشارکت در ساخت چیست؟

یکی از مهم‌ترین و همچنین پر مناقشه‌ترین بندها در قرارداد مشارکت در ساخت، میزان درصد مشارکت در ساخت و یا همان قدر السهم مالک زمین و سازنده پروژه است که شما باید در هنگام انعقاد قراداد به آن توجه کنید. درصد مشارکت در ساخت تعیین می‌کند که مالک زمین و سازنده، هر کدام چه مبلغی را به عنوان سود دریافت می‌کنند یا این که تقسیم واحدهای ساخته شده به چه صورت است.

یک روش برای مشخص کردن این درصد، توجه به عرف بازار است و دیگر روش نوع محاسباتی آن است که مالک و سازنده براساس ویژگی های پروژه این درصد را محاسبه می‌کنند.

عرف درصد مشارکت در ساخت

ابتدا باید به این نکته توجه کنید که عرف بازار روش خوبی برای محاسبه درصد مشارکت در ساخت نیست و شما باید نسبت به ویژگی های مختلف پروژه و خصوصیات فنی و کیفی سازنده بررسی‌های مختلف را انجام دهید و با توجه به هزینه ها و تعداد طبقات و متراژ پروژه، روی نسبت سهمی عادلانه به توافق برسید.

تکیه کردن به عرف درصد مشارکت در ساخت بدون سنجیدن جوانب مختلف پروژه می تواند توافق انجام شده در قرارداد مشارکت در ساخت را با مشکل مواجه کند و در نهایت به متضرر شدن یکی از طرفین قرارداد یا هر دو طرف بیانجامد.

همچنین بخوانید: نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت 

درصد مشارکت در ساخت

عوامل موثر بر درصد مشارکت در ساخت

عوامل مختلفی بر روی تعیین درصد مشارکت در ساخت موثر است که در زیر چند مورد را بررسی می‌کنیم:

1.      ارزش زمین

در یک قرارداد مشارکت در ساخت، مالک، زمینی را برای اجرای پروژه می‌آورد. ارزش این زمین در تعیین درصد مشارکت در ساخت موثر است و طبق ارزشی که این زمین دارد، درصد یا قدرالسهم مالک تعیین  می‌شود.

2.      هزینه های ساخت و ساز

تمام هزینه‌هایی که سازنده برای ساخت پروژه مورد مشارکت پرداخت می‌کند بر تعیین این درصد اثر می‌گذارد. طبعاً استفاده از مصالح با کیفیت، نوع طراحی پروژه، تعداد طبقات و متراژ پروژه چون بر هزینه ساخت و ساز اثرگذار است در تعیین درصد مشارکت در ساخت نیز مهم است.

3.      هزینه پروانه ساخت

تمام پروژه‌های ساختمانی قبل از اجرای عملیات عمرانی باید نسبت به اخذ پروانه ساخت اقدام کنند. گاهی اوقات مالک زمین شخصاً پروانه را دریافت می‌کند که این موضوع بر روی درصد مالک از قرارداد مشارکت لحاظ می‌شود اما گاهی نیز زمین مورد مشارکت پروانه ساخت ندارد که سازنده نسبت به اخذ این پروانه اقدام می‌کند. هزینه ای که سازنده برای اخذ پروانه ساخت پروژه مورد مشارکت پرداخت می‌کند در محاسبات میزان قدرالسهم مالک و سازنده بررسی می‌شود و درصد سازنده از قرارداد مشارکت را تغییر می‌دهد.

4.      هزینه پایان کار و خلافی

پس از اتمام عملیات عمرانی، سازنده و مالک باید نسبت به اخذ گواهی پایان کار و همچنین پرداخت تخلفاتی که در حین عملیات اجرایی مرتکب شده اند اقدام کنند. طبق عرف هزینه پایان کار و خلافی را سازنده پرداخت می‌کند اما این مورد بسته به نوع پروژه بین سازنده و مالک توافق می‌شود تا کدام یک از طرفین قرارداد این موضوع را پرداخت کنند.

مبلغی که بابت تخلفات عمرانی و همچنین اخذ گواهی پایان کار پرداخت می‌شود بر روی تعیین درصد مشارکت در ساخت اثر می‌گذارد.

نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت

برای تعیین درصد مشارکت در ساخت ابتدا شما باید آورده مالک و آورده سازنده را به عنوان ارزش مورد مشارکت بررسی کنید و سپس با توجه به بهای زمین، نیروی کار و مصالحی که در ساخت و ساز استفاده شده است درصدی را برای سازنده و درصدی را برای مالک تعیین کنید.

محاسبه درصد مالک

شما برای تعیین درصد مالک در یک قرارداد مشارکت در ساخت ابتدا باید ارزش زمین آورده شده توسط مالک را مشخص کنید. پس از تعیین ارزش زمین نسبت به مدت زمانی که اجرای پروژه به طول می انجامد، درصد مالک زمین از قرارداد مشارکت در ساخت مشخص می‌‍شود. نکته ای که باید توجه کنید این است که قیمت هر متر مربع از زمین بر قدرالسهم مالک از قرارداد مشارکت در ساخت تأثیرگذار است.

درصد مشارکت در ساخت

 محاسبه درصد سازنده

محاسبه درصد سازنده نسبت به مالک به عوامل بیشتری بستگی دارد که شما در طی انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت باید تمام این نکات را توجه کنید اما قبل از پرداختن به نحوه محاسبه درصد سازنده باید با مفهومی آشنا شوید به نام مبلغ بلاعوض. مبلغ بلاعوض در ابتدای بستن قرارداد مشارکت از طرف سازنده به مالک پرداخت می‌شود تا بین آورده مالک و آورده سازنده تعادلی ایجاد شود.

آیا فرمول خاصی برای محاسبه مبلغ بلاعوض وجود دارد؟ خیر. فرمول های مختلفی از سوی افراد زیادی برای تعیین مبلغ بلاعوض مشخص شده است اما حقیقت امر این است که تعیین این مبلغ فرمول و نحوه خاصی ندارد و طرفین قرارداد مشارکت بر روی این مبلغ با یکدیگر به توافق می‌رسند که برای اطلاعات بیشتر، مقاله ایرابن در رابطه با مبلغ بلاعوض را مطالعه کنید.

پس از مشخص شدن مبلغ بلاعوض، شما باید هزینه پروانه و عوارض ساخت و هزینه های مربوط به پایان کار ساختمان را محاسبه کنید. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که ممکن است طبق توافقی که مالک با سازنده در زمان انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت می‌کند، هر کدام از این هزینه ها را یکی از طرفین قرارداد پرداخت کند. به عنوان مثال اگر در زمان بستن قرارداد، توافق شود که مالک هزینه های پایان کار را پرداخت کند، شما باید این مبلغ را در تعیین درصد مشارکت در ساخت یا همان قدرالسهم مالک لحاظ کنید.

مورد آخری که باید در محاسبه درصد مشارکت در ساخت به آن توجه کنید هزینه ای است که سازنده در هر ماهی که از اجرای پروژه می‌گذرد پرداخت می‌کند.

برای محاسبه درست درصد مشارکت در ساخت باید تمام تمام عواملی که گفته شد را بررسی و سپس طی توافقی که با مالک انجام می‌دهید قدرالسهم هر یک از طرفین قرارداد را محاسبه کنید.

همچنین بخوانید: نحوه محاسبه درصد مدیریت پیمان

سخن آخر

تعیین درصد مشارکت در ساخت یکی از مهم ترین بندهای قرارداد مشارکت در ساخت است که شما باید با بررسی دقیق و موشکافانه از تمام نکاتی که در این مقاله گفته شد بر روی درصدی با طرف دیگر قرارداد توافق کنید.

گاهی اوقات به دلیل این که مالک زمین مورد مشارکت چند نفر هستند، تعیین قدرالسهم یا درصد مشارکت در ساخت امری بسیار دشوار و پیچیده می‌شود. در این موارد مالکین بلافاصله بعد از انعقاد قرارداد با سازنده، باید بین خود قراردادی را منعقد کرده و میزان سود هر یک از مالکین را مشخص کنند.

مشارکت در ساخت امری بسیار دشوار و پیچیده بوده که نیازمند بررسی های دقیق و تخصصی است. بهتر است شما در این زمینه از افراد کاربلد و متخصص کمک بگیرید.

گروه ساختمانی ایرابن با دارا بودن نیروهای متخصص و حرفه ای پاسخگوی نیاز شما برای یک مشارکت در ساخت اصولی و مستحکم می باشد. اگر نیازمند به مشاوره در این زمینه دارید برای ما کامنت بگذارید.

به بحث وارد شوید

مقایسه آگهی ها

مقایسه